ככל שעולה מניין האוכלוסין העולמי, הופכת הקבורה היהודית על פי כללי ההלכה לאתגר של ממש. הקבורה המחייבת שטח אדמה והקמת מצבה, גורמת לכך שהשטחים המיועדים לקבורה במדינת ישראל הולכים ומצטמצמים בקצב פשוט מסחרר. בדיוק בגלל זה, כל העוסקים בדבר, לרבות גורמים נדל"ניים וגופים העוסקים בטהרת המת, מנסים ליצור דרכים חדשות ומקוריות על מנת לספק את הצורך ההולך וגובר בשטחי קבורה מבלי לפגוע או לפעול חלילה בניגוד לכללי ההלכה היהודית. אחד המקומות המעניינים, המכיל עשרות אלפי קברים ובו גם קבורים לא מעט דמויות מוכרות שהלכו לעולמן, הוא בית העלמין הירקון. אם יצא לכם לבקר שם בעבר, או שמא בעתיד תזדמנו לשם, הנה כמה דברים מעניינים שכדאי לדעת על המקום.
מיקום גיאוגרפי ושטח
בית העלמין ירקון שהוקם בשנת 1991 הוא הגדול והמרכזי ביותר בכל גוש דן. בתחילת דרכו נחכרו 230 דונמים לצורך ההקמה, כאשר בהמשך הדרך נרכשו עוד שטחים רבים כדי למלא את הצורך הגובר בשטחי קבורה. משווקים של מצבות בתל אביב, הרצליה, גבעתיים וכל גוש דן בעצם, מכירים עד היום בצורך הגובר של הישראליים, ולא משנה היכן הם ממוקמים על הסקאלה מבחינת הזיקה לדת, בקבורה דתית יהודית הולמת ליקיריהם. בית העלמין שוכן בשטחן של הערים פתח תקווה ורמת השרון.
תכנון אדריכלי
כיום, בית העלמין הוא בגודל של כ-530 דונמים והוא מעוצב בצורה מיוחדת שתאפשר גישה לקהל הרחב לקברים ולמבנים השונים שבו. הוא מוקף בציר היקפי המאפשר תנועה של רכבים לכל אורכו, כך שניתן להגיע קרוב מאד לכל חלקה בהתאם לצורך. במקום פזורים במרחקים שווים שלוש רחבות התכנסות ושלושה אולמות הנקראים "גאולה", "חסד" ו"רחמים".
שיטות קבורה
בבית העלמין ירקון היו נהוגות מתחילת דרכו שתי שיטות הקבורה המוכרות. הראשונה היא קבורת שדה, בה קוברים אנשים בנפרד, כאלה שלאו דווקא קשורים אחד לשני, כשלרוב ישנם כ-270 קברים בכל דונם. השיטה השנייה היא קבורה זוגית בה נרכשות שתי חלקות קבר מראש לבני זוג המעוניינים להיות אחד ליד השני גם לאחר מותם. בשנים האחרונות החלה במקום גם שיטת הקבורה הרוויה, שאחת המוכרות שבה היא הקבורה בקומות, שמטרתה היא לחסוך במקום הקבורה ולאפשר קבורה של יותר אנשים כתוצאה כמובן מהצורך הגובר בשטחי קבורה.
דמויות מוכרות
בשל שטחו הגדול מאד והמיקום המרכזי שלו בארץ, רבים מקרוביהם של דמויות מפורסמות בישראל שהלכו לעולמן בוחרים לקבור אותן דווקא שם. מי למשל? בבית העלמין ירקון קבורים בין השאר סשה ארגוב, דודו טופז, עוזי חיטמן ועפרה חזה הקבורים לצד אמנים נוספים בחלקת אמנים ייעודית. כמו כן ישנם בבית העלמין קברי אחים של מגני המדינה בראשיתה שנפלו במשימות ההגנה השונות, חלקה צבאית וחלקת ילדים.