לא נותנים ל-OCD לפגוע באיכות החיים שלנו: כל הדרכים להתמודדות עם הפרעה טורדנית כפייתית

מתמודדים עם OCD? הפרעה זו יכולה לגרום לירידה באיכות החיים במגוון תחומים, אך בעזרת זיהוי התסמינים וטיפול מתאים אפשר לחיות לצידה ולשפר את ההתמודדות מולה. במאמר שלפניכם פירטנו אודות סוגי התסמינים של הפרעת OCD והדרכים לטפל בה ולהתמודד איתה.

מה זה OCD?

OCD מתאפיין במחשבות לא רצוניות שמעוררות חרדה ועשויות להוביל ל"טקסים" חזרתיים שמביאים הקלה, אך עשויים לפגוע באיכות החיים של המתמודד. OCD היא הפרעה טורדנית כפייתית אשר נוטה להשפיע על מגוון תחומים בחיי האדם המתמודד איתה ולהגביל את רמת התפקוד שלו. המחשבות החוזרות יכולות להיות בעלות תכנים פוגעניים, אך לרוב זה יתבטא בפחד ממעשה אלים המעורר חרדה, אשמה ואף בושה.

תסמינים של OCD

הפרעה טורדנית כפייתית כוללת בדרך כלל מאפיינים אובססיביים ומאפיינים כפייתיים, אשר גוזלים זמן רב, מפריעים לשגרת היומיום ומחמירים בעתות לחץ:

תסמיני אובססיה

אובססיות הן מחשבות, דחפים או דימויים חזרתיים ובלתי נשלטים הגורמים ללחץ או לחרדה המשפיעים על הגוף ועל הנפש. לעיתים קרובות יש לאובססיות נושאים מסוימים, כמו:

  • קושי במצבי אי ודאות – כמו הטלת ספק אם המטופל נעל את הדלת או כיבה את הכיריים.
  • פוביה מזיהום או לכלוך – פחד מזיהום במגע עם חפצים שאחרים נגעו בהם.
  • מחשבות אגרסיביות או מחרידות על אובדן שליטה ופגיעה עצמית או פגיעה באחרים – כמו מחשבות על הסעת המכונית לכיוון קהל של אנשים.
  • צורך בסדר וסימטריה – מתח עז כאשר חפצים אינם מסודרים או פונים לכיוון מסוים.

תסמיני כפייתיות

כפייתיות הינה התנהגות חוזרת ונשנית עם דחף עז לבצע דבר מה. התנהגות כפייתית יכולה להיות:

  • שטיפה וניקיון – כמו שטיפת ידיים עד כדי פגיעה בעור.
  • ספירה חוזרת – כמו בדיקת דלתות שוב ושוב כדי לוודא שהן נעולות.
  • מעקב אחרי שגרה קפדנית – ניהול לוח זמנים עד לרמת הדקות.
  • הצורך בסדר – סידור מוצרים וחפצים בסביבה כך שיפנו לכיוון מסוים.

דרכי התמודדות וטיפול ב-OCD

שני הטיפולים העיקריים ל-OCD הם טיפול רגשי ומתן תרופות, ולעיתים יוחלט על שילוב בין השניים:

 

 

  • טיפול רגשיטיפול קוגניטיבי התנהגותי הינו סוג של טיפול פסיכותרפי אשר עשוי להיות יעיל עבור אנשים המתמודדים עם ההפרעה. אחד ממרכיבי טיפול זה הינו "מניעת חשיפה ותגובה", הכולל חשיפה הדרגתית לאובייקט או לאובססיה העלולים לגרום לפחד, ולמידת דרכים להתנגד לדחף לבצע את הטקסים הכפייתיים. רכיב טיפולי זה דורש תרגול ומאמץ, אך בסופו המטופל עשוי להגיע לאיכות חיים טובה יותר בעזרת ניהול האובססיות והכפייתיות שלו.
  • טיפול תרופתי – תרופות פסיכיאטריות מסוימות יכולות לסייע בשליטה על תסמיני האובססיה והכפייתיות של ההפרעה. טיפול זה מתבסס על תרופות נגד דיכאון, אשר מאזנות את רמות הסרוטונין המופרש מהמוח בעקבות ההפרעה.

לסיכום

OCD הינה הפרעה טורדנית כפייתית המתאפיינת בתסמינים אובססיביים כמו קושי במצבי אי ודאות או צורך בסדר וסימטריה, וכן בתסמינים כפייתיים כמו שטיפה וניקיון או ספירות חוזרות. אפשר לטפל ב-OCD בעזרת טיפול רגשי-פסיכותרפי או טיפול תרופתי מותאם, כאשר לעיתים יומלץ של שילוב בין השניים כדי לאפשר למטופל לחיות לצד ההפרעה בלי שהיא תפגע באורח חייו.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.